"СҚО әкімдігінің ветеринария басқармасы" КММ "Тимирязев ауданының ветеринариялық станциясы" ШЖҚ МКК Тимирязев ауданының тұрғындарын хабардар етеді:
Жануарлардың бруцеллезі: сипаттамасы, белгілері, алдын-алу
Бруцеллез дегеніміз не?
Бруцеллез-бруцелла тұқымдасының бактериялары тудыратын жұқпалы ауру. Ол ірі қара мен ұсақ малдарға, шошқаларға, бұғыларға, иттерге және басқа жануарларға әсер етеді. Адамда ауру жұқтырған жануарлармен немесе жануарлардан алынатын өнімдермен (сүт, ет) байланыста болған кезде де дамуы мүмкін.
Патоген
Жануарларда бруцеллез тудыратын бруцелла бактерияларының негізгі түрлері:
Brucella abortus — ірі қара;
Brucella melitensis-ешкі мен қой;
Brucella suis-шошқалар;
Brucella canis-иттер.
Бактериялар қоршаған ортаға, әсіресе суыққа төзімді, бірақ күн сәулесі мен дезинфекциялаушы заттарға сезімтал.
Беру жолдары
Жұқтырған жануарлармен тікелей байланыс (тері, шырышты қабаттар арқылы);
Өңделмеген сүт, ет тұтыну;
Фермалар мен зертханалар жағдайында ауа арқылы (аэрогендік) инфекция;
Тік берілу (анадан ұрпаққа).
Жануарлардағы белгілер
Көріністер жануардың түріне және аурудың сатысына байланысты:
Ірі қара: түсік түсіру, босануды кешіктіру, мастит, бедеулік;
Қой мен ешкі: кеш түсік түсіру, эндометрит, сүт өнімділігінің төмендеуі;
Шошқалар: түсік түсіру, артрит, орхит;
Иттер: түсік түсіру, жыныс мүшелерінің қабынуы, бедеулік.
Ауру жұқтырған жануарларда ауру көбінесе созылмалы және асимптоматикалық болып табылады, бұл диагнозды қиындатады.
Диагностика
Серологиялық сынақтар: Райттың агглютинация реакциясы, RBP, IFA;
Бактериологиялық культура;
Молекулалық әдістер (ПТР);
Ветеринарлық тексеру және эпизоотологиялық талдау.
Алдын алу және бақылау
Жануарларды вакцинациялау (мысалы, ІҚМ үшін бруцелла абортус 19 вакцинасымен);инфекция анықталған кезде Карантин және санитарлық шаралар;
Ауру жануарларды сою;
Міндетті зертханалық зерттеулер;
Фермерлер мен мал шаруашылығы қызметкерлері арасындағы ағартушылық жұмыс.
Адам үшін маңызы
Бруцеллез-ең қауіпті зоонозды инфекциялардың бірі. Адамдар жануарлармен байланыста болған кезде, бактериялармен шаңды жұтқанда немесе шикі тағамдар арқылы жұқтырады. Адамда ауру ауыр және созылмалы болуы мүмкін.