"СҚО әкімдігінің ветеринария басқармасы" КММ "Тимирязев ауданының ветеринариялық станциясы" ШЖҚ МКК
Ресми интернет-ресурс
Жылқыларды жуу: клиника және алдын-алу.

Жылқыларды жуу: клиника және алдын-алу.

Жуылған (лат. Agenitis equorunr, ағылш. Strangles) - қызбамен, шырышты қабықтың, мұрын-жұтқыншақтың және аймақтық лимфа түйіндерінің іріңді қабынуымен сипатталатын жылқылардың өткір, жұқпалы ауруы. Патматериал соққыларында ол бірнеше ондаған кокктардан тұратын ұзын бұралған тізбектерге ұқсайды. Жасанды қоректік ортада алынған дақылдарда тізбектер жиі қысқа болады. Жуылған жылқылардың денесінде S. equi таза түрінде тек абсцесстерде кездеседі. Мұрын ағымында сабынды стрептококк басқа бактериялармен, атап айтқанда іріңді стрептококкпен біріктіріледі.

Жуудың қоздырғышы әдеттегі қоректік ортада жақсы өседі, жақсырақ-жылқы сарысуы қосылған. Қан агарында гемолиз түзеді. Патогендік факторлар-ферменттер, токсиндер, агрессиндер. Сыртқы ортадағы сабынды стрептококктың тұрақтылығы өте жоғары. 10-15 см тереңдікте сазды едені бар қораларда ол 9 айға дейін, кептірілген іріңде — кем дегенде 1 жыл, көңде — 1 айға дейін, сабанда, пішенде және жылқының шашында — 20 күнге дейін сақталады. Қалыпты концентрациядағы дезинфекциялар (формалин, фенол, натрий гидроксиді, креолин) патогенді 15-20 минуттан кейін сыртқы ортада өлтіреді.

Эпизоотологиялық деректер. 2 айдан бастап жылқылар, есектер, қашырлар жууға сезімтал. 5 жасқа дейін. Құлындар әдетте емшектен шығару кезінде ауырады. Аурудың қоздырғышының негізгі көзі-клиникалық ауру жылқылар. Дені сау жануарлар сыртқы ортаның ластанған объектілерімен байланыста болған кезде ауа-тамшылы және алиментарлы жолдармен жұқтырылады. Инфекцияның қақпасы-мұрын қуысы мен жұтқыншақтың шырышты қабаты. Жуыну көбінесе жоғары жұқпалылықпен сипатталады және бірнеше күн ішінде жануарлардың 50% - ы ауырады. Табындық құрамда жуу вспеті (эпизоотия) барлық сезімтал мал ауырғанға дейін созылады, сондықтан эпизоотиялық процесс нақты кезеңді — 2-3 жыл; жеке климаттық аймақтарда әр түрлі маусымдыққа ие. Тұрақты ұстау кезінде жуыну көбінесе күзгі-қысқы, ал табынмен — жазғы-күзгі кезеңде тіркеледі. Жануарларды көп орналастыру, үй - жайлардағы ылғалдылықтың жоғарылауы, гипотермия, дұрыс тамақтанбау, аралықтар жылқылардың табиғи төзімділігінің төмендеуіне әкеледі, шаруашылықта жуудың ауыр клиникалық және эпизоотологиялық көрінісіне ықпал етеді. Жуудың жиілігі 3-5-тен 70% - ға дейін. Өлім-жітім 1-7% құрайды.

Алдын алу. Жууға қарсы жалпы профилактикалық іс-шаралар дененің төзімділігін арттыруға бағытталуы керек, бұған толық тамақтандыру, санитарлық-гигиеналық режимді сақтау және ұтымды пайдалану арқылы қол жеткізіледі. Жылқылар, әсіресе жұмыстан кейінгі кезеңде құлындар суықтан, сызбалардан, суық су көздерінен суарудан, суық жаңбырда болудан қорғалған. Жылқылар мен жем-шөптер тек табысты шаруашылықтардан әкелінеді. 30 күн ішінде жаңадан түскен жылқылар. карантинде ұсталады, күнделікті тексеріледі және термометрияланады. Профилактикалық мақсатта ат қоралар көктемде және күзде дезинфекцияланады.

Емдеу. Ауру және ауруға күдікті жылқылар жұмыстан босатылып, құрғақ жылы бөлмеге оқшауланады. Диетаға сапалы шөп немесе жаңа шөп, Кебек, концентраттар енгізіледі; жылы сумен суарылады. Жергілікті емдеу жалпыға біріктіріледі. Мұрын қуысы күн сайын калий перманганатының, фурацилиннің, натрий гидрокарбонатының, лизолдың және басқа Бактерияға қарсы агенттердің жылы ерітінділерімен суарылады. Төменгі жақ лимфа түйіндерінің аймағына жылыту таңғышы қолданылады, піскен абсцесс ашылып, олардың қуыстары антисептикалық ерітінділермен жуылады және йодоформды эфирмен немесе 20% АСД-2 ерітіндісімен суарылады. Жалпы терапия құралдарының ішінен пенициллин қатарындағы антибиотиктер, сульфаниламидті препараттар және аутогемотерапия ұсынылады.